Mitä on pihistysajo vakioautoilla?

Taloudellisuusajokilpailuja on järjestetty Suomessa säännöllisinä autourheilukilpailuina vuodesta 1981 ja Pohjoismaiden mestaruudesta on kilpailtua vuodesta 1988 lähtien (nykyisn NEZ-kilpailuina)

 

Lajiesittely – vakioautolla pihistellen

 

EcoRun-kilpailun kulku:

Tankkaus

Kilpailu alkaa ja päättyy huolellisesti tehdyllä tankkauksella, mistä saadaan kilpailureitillä käytetty polttoaine. Jos kilpailusuoritukseen ei ole mitään huomauttamista, ovat lopputankkauslitrat kilpailijaparin kilpailukulutus.

Tuloslaskennan pohjana oleva kilpailukulutus voi kuitenkin olla suurempi kuin tankkausmäärä. Esimerkiksi kilpailun aikana myöhästymiset tuottavat rangaistuksia.

Rangaistukset ovat prosentteja, jotka lisätään tankatun polttoaineen päälle. Rangaistustukset ovat sellaisia, että niitä kannattaa välttää, mutta pienet virheet eivät tyystin sorra kilpailusuoritusta.

SkodaKilpailussa seurataan sekä liikennesääntöjen noudattamista, että aikataulussa pysymistä. Kilpailureitti voi olla alle 200 km:n harjoitteluista aina 500 km:n mittaisiin, yön yli ajettaviin tai kaksipäiväisiin kisoihin.

Kilpailumatka on jaettu jaksoihin, joiden pituus vaihtelee alle 10 km:stä yli 50 km:n osuuksiin. Kullekin jaksolle on annettu oma ajoaikansa, josta saa myöhästyä 59 sekuntia. Kustakin myöhäminuutista rangaistaan kilpailijaparia lisäämällä laskennallisesti kilpailukulutusta 2 %. Erityisesti lyhyellä jaksolla aikataulun lipsuminen on aika dramaattista, koska yhden jakson rangaistuslisä lasketaan koko reitin kulutukseen. Nopeusrajoitusten seuranta on tiukkaa, koska jo nopeuden ylitys 5 km/h tuo kulutuslisän.

Lajin erikoisuus on pakollinen pysähtyminen: STOP! Kilpailijoille on määrätty pakollinen pysähtyminen useammin kuin mitä teiden varsilta löydämme STOP-kyltteinä. Auton on joka kerta pakollisessa pysähtymisessä oltava aivan paikallaan!

Kuka voittaa?

Kilpailuun voi osallistua ajatuksella menestyä luokassa tai yleiskilpailussa.
• Kilpailussa on monia luokkia (ryhmiä), auton energialähteen mukaan kullekin omansa. Luokan voittaa se, joka ajaa vähimmällä polttoaineella = vähimmällä energialla
• YIleiskilpailun voittajapari on se autokunta, joka on sijoittunut parhaiten energiankulutuksessa kun huomioidaan auton massat.

2009 palkintojenjako
AL-Sport EcoRun Cupiin kilpailijat saavat pisteet yleiskilpailupisteiden mukaan. Cupin voittaa autokunta, joka ajoi kilpailut vähimmillä energiamäärillä.